stillasittande livsstil och missbruk

Stillasittande ungdomar löper ökad risk att utveckla cannabismissbruk

En stillasittande livsstil har länge varit kopplad till en mängd kroniska hälsoproblem, från fetma till diabetes och högt blodtryck. Men för ungdomar är farorna med en stillasittande livsstil särskilt oroande. Deras dagliga rutiner – från att sitta still i klassrummet till att scrolla genom sociala medier – saknar ofta fysisk aktivitet, och denna brist på rörelse kan få allvarliga konsekvenser för deras hälsa och välbefinnande.

Känslomässiga störningar och missbruk kopplade till en stillasittande livsstil

Som att det inte vore nog är det ett faktum att känslomässiga störningar och missbruk ofta går hand i hand med en stillasittande livsstil. Detta kan öka sannolikheten för social missanpassning och psykiska störningar i vuxen ålder. Det är faktiskt inte ovanligt att deltagandet i fysiska aktiviteter minskar under tonåren, ungefär samtidigt som ett missbruk av alkohol och droger brukar börja.

Marijuanaanvändning och de negativa effekterna på ungdomars hälsa

En drog som utgör ett särskilt problem är marijuana. Prevalensen av marijuanaanvändning är hög och ökar, vilket utgör ett växande folkhälsoproblem. Vanlig konsumtion av marijuana kan leda till samma medicinska störningar som en stillasittande livsstil, såsom fetma, diabetes och högt blodtryck, och kan också resultera i ett motivationssyndrom, en generaliserad minskning av strävan efter prestation. När användningen av marijuana ökar, ökar också fysisk inaktivitet.

University of Pittsburgh studie finner korrelation mellan fysisk inaktivitet och frekvens av droganvändning

För att bättre förstå sambandet mellan fysisk aktivitet och drogmissbruk genomförde forskare vid University of Pittsburgh en longitudinell studie av deltagare mellan 12 och 22 år. Center for Education and Drug Abuse Research vid University of Pittsburgh spårade prospektivt ett urval av pojkar och flickor från över 700 familjer. Drug Use Screening Inventory (DUSI) administrerades till deltagarna vid 12–14, 16, 19 och 22 års ålder. Denna självadministrerade internetbaserade bedömning, med parallella versioner för ungdomar och vuxna, tog cirka 15 minuter att slutföra och bad deltagarna att rapportera missbruksfrekvens i relation till psykisk hälsa, familj, sociala, yrkesmässiga, psykologiska, akademiska och hälsoproblem.

Förebyggande fördelar med att främja fysisk aktivitet för ungdomar i riskzonen

Studien fann att det fanns ett samband mellan en minskning av fysisk aktivitet och en ökning av missbruksbeteenden, särskilt i samband med cannabismissbruk. Dessutom fann studien att antalet biologiska föräldrar med diagnostiserad missbruksstörning förutspådde deras barns nedgång i fysisk aktivitet. Detta fynd visar att fysisk inaktivitet är en viktig aspekt av riskerna med cannabismissbruk.

Vikten av att ta upp kopplingen mellan stillasittande livsstil och droganvändning i tonåren

Dessa resultat pekar på de förebyggande fördelarna med att uppmuntra en fysisk aktiv livsstil hos barn och ungdomar som löper hög risk för missbruksstörning. Screeningbedömningar kan rutinmässigt och snabbt utföras för att upptäcka ungdomar i riskzonen och därigenom vägleda fördelningen av förebyggande resurser. Regelbunden fysisk aktivitet, som sport, kan vara ett effektivt sätt att minska risken för cannabismissbruk, och det kan också förbättra den allmänna hälsan, humöret och välbefinnandet.

Det är dags för föräldrar, lärare och folkhälsotjänstemän att lägga märke till kopplingen mellan stillasittande livsstil och droganvändning, särskilt bland ungdomar. Genom att främja fysisk aktivitet och hälsosamma livsstilsval kan vi bidra till att minska risken för cannabismissbruk och andra negativa hälsoeffekter.

5 sätt att uppmuntra unga till ökad fysisk aktivitet

Gör fysisk aktivitet en del av dagliga rutiner

Ett bra sätt att uppmuntra barn att vara fysiskt aktiva är att göra fysisk aktivitet till en del av deras dagliga rutiner. Detta kan inkludera att uppmuntra barn att gå eller cykla till skolan, ta trappan istället för hissen eller att ägna sig åt fysisk aktivitet på fritiden. Uppmuntra barn att utforska sitt område och närliggande parker och lekplatser för att hitta nya och spännande sätt att vara aktiva.

Gör fysisk aktivitet rolig genom att spela spel och sporta med barn

Barn är mer benägna att vara fysiskt aktiva om de har roligt. Ett sätt att göra det kul att vara aktiv är genom att spela spel och sporta tillsammans med dem. Detta kan inkludera traditionella spel som ta-fatt, kurragömma, såväl som lagsporter som fotboll och basket. Att organisera en familjeidrottsdag eller uppmuntra barn att gå med i ett lokalt idrottslag kan också vara ett bra sätt att göra fysisk aktivitet roligt.

Uppmuntra barn att prova olika typer av fysisk aktivitet för att hitta något de tycker om

Barn kanske inte tycker om alla typer av fysisk aktivitet, så det är viktigt att uppmuntra dem att prova olika typer av fysisk aktivitet för att hitta något de tycker om. Detta kan inkludera aktiviteter som simning, dans, kampsport och gymnastik. Uppmuntra barn att utforska olika fysiska aktiviteter och prova nya saker för att hitta något som de verkligen tycker om och kommer att vilja fortsätta göra.

Föregå med gott exempel och gör fysisk aktivitet till en del av familjens livsstil

Barn är mer benägna att vara fysiskt aktiva om de ser att vuxna omkring dem också är fysiskt aktiva. Gör fysisk aktivitet till en del av din familjs livsstil genom att avsätta tid för regelbundna familjepromenader eller cykelturer,
delta i fysisk aktivitet tillsammans som en familj och uppmuntra alla familjemedlemmar att vara aktiva.

Uppmuntra och belöna barn för deras fysiska aktivitet

Barn är mer benägna att fortsätta vara fysiskt aktiva om de känner att deras ansträngningar blir uppmuntrade och belönade. Uppmuntra och belöna barn för deras fysiska aktivitet genom verbalt beröm, belöningar eller genom att hålla koll på och fira milstolpar; som att springa en viss distans eller slutföra en sportrelaterad utmaning. Detta kan hjälpa till att motivera barn att fortsätta vara fysiskt aktiva och att sätta upp nya mål för sig själva.

Tarter, R. E., Reynolds, M., Vanyukov, M., & Kirisci, L. (2022). Physical inactivity during adolescence heightens risk for cannabis use disorder in adulthood. Experimental and Clinical Psychopharmacology. Advance online publication. https://doi.org/10.1037/pha0000593

Psy(che)•logía [läran om själen]

På PSYLOGIA försöker vi värna om Upplysningstidens värderingar. Vi är övertygade om att rationellt tänkande, en strävan mot jämlikhet och individuell frihet, och en tro på den vetenskapliga metoden, är hörnstenar som gör ett samhälle och dess individer mer förstående, lyckliga och framgångsrika.

Framförallt anser vi att kunskap om våra tankar, känslor och beteenden ska vara tillgängligt för alla som är nyfikna nog att söka den. Därför är vår mission att erbjuda ett öppet och lättillgängligt sätt för individer och organisationer att hålla sig uppdaterade om den senaste psykologiska- och neurovetenskapliga forskningen. Vi publicerar artiklar som enkelt och smidigt sammanfattar de senaste forskningsresultaten från världens främsta vetenskapliga tidskrifter.

Följ oss gärna på sociala medier och kontakta oss gärna på kontakt@psylogia.se.