Sitta ner och räkna
Foto: PSYLOGIA

Sitt ner och räkna: Hur sittande kan förbättra din matematiska prestation

En spännande studie från 2020 visar på att vi blir bättre på att räkna matte om vi sitter ner. Däremot blir vår minnesförmåga blir bättre om vi går omkring.

Har du någonsin märkt hur din kropp känns när du är djupt koncentrerad? Kanske sitter du böjd över ett skrivbord och sitter helt stilla medan du arbetar igenom ett svårt matematiskt problem. Eller så kanske du vankar fram och tillbaka när du försöker komma ihåg detaljerna i en presentation du ska hålla imorgon. Tydligen är det så att sättet vi rör och positionerar våra kroppar kan ha en betydande inverkan på vår kognitiva prestation.

Enligt en nyligen genomförd studie (Abou Khalil et al., 2020) kan den hållning vi antar under en uppgift faktiskt förbättra våra kognitiva förmågor. Forskarna undersökte två typer av kognitiva uppgifter: minne och aritmetik. De bad deltagarna att utföra dessa uppgifter i tre olika posturala förhållanden: sittandes, ståendes och gåendes.

Resultaten var överraskande. Det visade sig att sittställningen var bäst för aritmetiska uppgifter, där deltagarna fick fler korrekta svar när de satt. Å andra sidan verkade ett vankande fram och tillbaka vara mest fördelaktigt för minnesuppgifter, eftersom deltagare som gick runt i lokalen återkallade fler korrekta ord.

Så vad betyder detta för oss? Det verkar som att det kan finnas en ”företrädesassociation” mellan kognition och hållning, vilket innebär att vissa kognitiva uppgifter kan förbättras av specifika ställningar. Om du till exempel försöker arbeta dig igenom ett knepigt matematiskt problem, kanske du vill sitta ner. Men om du försöker komma ihåg en lång lista med föremål kan lite rörelse vara precis vad du behöver för att få din hjärna i växel.

Naturligtvis är det viktigt att notera att detta bara är en studie, och mer forskning behövs för att helt förstå sambandet mellan hållning och kognitiv prestation. Men resultaten är verkligen intressanta, och de kan ha praktiska konsekvenser för dem som tillfälligt vill öka sin hjärnas prestationsförmåga. Så nästa gång du tar dig an en tuff uppgift, fundera över hur du sitter – det kan påverka din kognitiva prestation.

Referenser

Abou Khalil, G., Doré-Mazars, K., Senot, P., Wang, D. P., & Legrand, A. (2020). Is it better to sit down, stand up or walk when performing memory and arithmetic activities?. Experimental Brain Research, 238(11), 2487-2496.

Psy(che)•logía [läran om själen]

På PSYLOGIA försöker vi värna om Upplysningstidens värderingar. Vi är övertygade om att rationellt tänkande, en strävan mot jämlikhet och individuell frihet, och en tro på den vetenskapliga metoden, är hörnstenar som gör ett samhälle och dess individer mer förstående, lyckliga och framgångsrika.

Framförallt anser vi att kunskap om våra tankar, känslor och beteenden ska vara tillgängligt för alla som är nyfikna nog att söka den. Därför är vår mission att erbjuda ett öppet och lättillgängligt sätt för individer och organisationer att hålla sig uppdaterade om den senaste psykologiska- och neurovetenskapliga forskningen. Vi publicerar artiklar som enkelt och smidigt sammanfattar de senaste forskningsresultaten från världens främsta vetenskapliga tidskrifter.

Följ oss gärna på sociala medier och kontakta oss gärna på kontakt@psylogia.se.