Vin och fåfänga
Foto: PSYLOGIA

Narcissism och vin: Länken mellan fåfänga och alkoholkonsumtion

Narcissistiska individer tenderar att konsumera mer vin än genomsnittet, men inte på grund av att de tycker vin är gott

In vino vanitas, är ett gammaltlatinskt uttryck som fått nytt liv genom en färsk studie som sammanlänkar vinkonsumtion med narcissistiska personlighetsdrag.

Genom en statistisk metod som kallas för mediationanalysis kunde forskarna visa att narcissistiska individer tenderar att konsumera mer vin än genomsnittet, men inte på grund av att de tycker vin är gott.

Individer som skattar högt på skalor som mäter narcissistiska personlighetsdrag tenderar att se vin som en dryck som signalerar hög social status och det är denna uppfattning om vinets “image” som bidrar till att mer självupptagna människor också tenderar att dricka mer vin.

Vin har ofta förknippats med högre social klass och sofistikering, medan öl har förknippats med arbetarklassen. Denna uppfattning återspeglas på sättet att vin ofta serveras och konsumeras i mer formella miljöer, som på exklusiva restauranger eller evenemang, medan öl oftare förknippas med mer avslappnade miljöer, som barer eller fotbollsmatcher.

En anledning till detta kan vara vin- och ölproduktionens historia. Vin har en lång tradition av att förknippas med aristokratin och överklassen eftersom vin ofta bara var överkomligt för de rika på grund av produktionskostnaderna och den tid och ansträngning som krävs för att odla vinrankor och processa dem till välsmakade vin. Däremot har öl traditionellt varit mer tillgängligt och prisvärt, eftersom det kan tillverkas av en mängd olika spannmål och kräver mindre tid och resurser att producera.

En annan faktor som bidrar till vinets associering med högre samhällsklass kan vara sättet det marknadsförs på. Vin avbildas ofta i ett sofistikerat eller lyxigt ljus, medan öl oftare marknadsförs mot en yngre, mer avslappnad publik.

Värt att notera är dock att dessa associationer inte är huggna i sten och kan variera beroende på kulturellt och historiskt sammanhang. I vissa kulturer kan öl ses som en mer högklassig dryck, medan vin i andra kan vara mer förknippat med arbetarklassen. Dessutom, eftersom hantverksölens popularitet har ökat under de senaste åren, har öl fått en viss prestigenivå och konsumeras nu ofta av ett mer varierat utbud av människor, inklusive de från högre samhällsklasser.

Men, det verkar som att vinet image fortfarande är väl förknippat med hög klass och elegans – en image som kan ha viss lockelse för individer med höga nivåer av narcissism. Det är alltså inte bara smaken som motiverar människor att dricka vin. Enligt en nyligen genomförd studie (Lunardo et al., 2021) kan vinkonsumtion förbättra ens sociala image och narcissistiska individer kan vara särskilt attraherade av det som ett sätt att söka social beundran.

I den första studien analyserades ett urval av 654 deltagare för att fastställa sambandet mellan vin och social attraktionskraft för narcissistiska individer. Resultaten visade att vin verkligen är förknippat med större social attraktionskraft för dessa individer, vilket leder till högre vinkonsumtion. Forskarna arbetade också fram en typologi av narcissistiska vinkonsumenter som de presenterar i studien.

Men forskarna stannade inte där. I den andra studien användes ett urval av 192 deltagare för att replikera medlingsresultaten från den första studien och ta en djupare titt på påverkan av förväntat känslomässigt värde. De fann att sambandet mellan vins sociala attraktionskraft och högre vinkonsumtion bland narcissistiska individer var ännu starkare när det känslomässiga värdet som förväntades av vinkonsumtionen var lågt. Med andra ord, narcissister kan vara mer benägna att vända sig till vin av sociala skäl när de inte förväntar sig att det ska bli en särskilt trevlig upplevelse.

Så, vad betyder allt detta? Det är uppenbart att vin har en viss dragningskraft för dem som vill stärka sin sociala image. Skål för det!

Referenser

Lunardo, R., Jaud, D. A., & Corsi, A. M. (2021). The narcissistic wine consumer: How social attractiveness associated with wine prompts narcissists to engage in wine consumption. Food Quality and Preference, 88, 104107.

Var denna artikel hjälpsam?

Visa kommentarer (0)

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Psy(che)•logía [läran om själen]

På PSYLOGIA försöker vi värna om Upplysningstidens värderingar. Vi är övertygade om att rationellt tänkande, en strävan mot jämlikhet och individuell frihet, och en tro på den vetenskapliga metoden, är hörnstenar som gör ett samhälle och dess individer mer förstående, lyckliga och framgångsrika.

Framförallt anser vi att kunskap om våra tankar, känslor och beteenden ska vara tillgängligt för alla som är nyfikna nog att söka den. Därför är vår mission att erbjuda ett öppet och lättillgängligt sätt för individer och organisationer att hålla sig uppdaterade om den senaste psykologiska- och neurovetenskapliga forskningen. Vi publicerar artiklar som enkelt och smidigt sammanfattar de senaste forskningsresultaten från världens främsta vetenskapliga tidskrifter.

Följ oss gärna på sociala medier och kontakta oss gärna på kontakt@psylogia.se.