Sexuell lust är en komplex och ofta gåtfull upplevelse som kan påverkas av en mängd olika faktorer, inklusive humör och ångest. Men att förstå sambandet mellan dessa faktorer och sexuell lust är en utmanande uppgift som forskare har försökt reda ut i flera år. Nyligen försökte forskare utöka tidigare rön som tydde på att sexlusten minskar när kvinnor är på negativt humör eller är oroliga. Men deras fynd avslöjade något mycket mer oväntat.
Hur påverkar humöret sexlusten?
Studien (Bittoni & Kiesner, 2022), ledd av Celeste Bittoni och Jeff Kiesner, syftade till att tillhandahålla longitudinella data till den redan signifikanta mängden vetenskaplig litteratur om hur olika variabler påverkar kvinnors sexuella lust på olika sätt. Forskargruppen rekryterade 213 kvinnliga universitetsstudenter från Italien, med en medelålder på 21 år, för att delta i studien. För att säkerställa att studieresultaten inte påverkades av några externa faktorer uteslöts potentiella deltagare som använde någon form av preventivmedel eller medicinering som påverkar menstruationscykeln. Om de upplevde säsongsbetonade sjukdomar ombads de att vänta med att påbörja den dagliga rapporteringen tills sjukdomen var över.
Deltagarna ombads att fylla i en digital undersökning dagligen i två månader. Undersökningen mätte den dagliga sexlusten genom att fråga deltagarna om de under de senaste 24 timmarna hade upplevt en ökning eller minskning av sexlusten. Deprimerat humör och ångest mättes med fem frågor där deltagarna fick reflektera över de senaste 24 timmarna och bedöma sig själva på skalor som mätte nervositet och gråtmildhet på en skala från 1 till 5.
När forskargruppen analyserade data de hade samlat in fann de att vissa kvinnor upplevde ökad sexuell lust både vid låga nivåer av ångest och nedstämdhet och vid höga nivåer. Effekten var mer markant för ångest jämfört med depression. Detta var en intressant upptäckt eftersom den gick emot den vanliga uppfattningen att sexuell lust minskar när kvinnor är på dåligt humör eller känner sig oroliga.
Men vad som var ännu mer spännande var det faktum att enskilda kvinnor ofta upplevde paradoxala ökningar och minskningar i sexuell lust. En kvinna kan uppleva en hög sexuell lust när hon inte känner sig orolig och när hon upplever höga nivåer av ångest, men inte när hon upplever mild ångest. Detta understryker behovet av att värdesätta den individuella naturen av kvinnors sexuella lust och utgå ifrån att varje kvinna är unik när deras libido utvärderas av både forskare och vårdpersonal.
Forskarna erkände vissa begränsningar i studien, såsom bristen på data som samlats in om vilken typ av sexuella relationer deltagarna befann sig i, eller huruvida de var sexuellt aktiva. Forskarna samlade heller inte in någon data över vilka coping-strategier deltagarna föredrog att använda när de kände sig deprimerade eller oroliga. Dessutom var deltagarna mestadels fria från psykiska diagnoser, så resultaten kanske inte kan generaliseras till en population där psykiska sjukdomar förekommer.
Dessutom kan studiens resultat också hjälpa sjukvårdspersonal som arbetar med sexuell hälsa att bättre förstå och ta itu med kvinnors sexuella begär. Det belyser behovet av ett personligt förhållningssätt till kvinnors sexuella lust, snarare än att göra antaganden baserade på traditionella stereotyper.
Sammanfattningsvis betonar forskargruppen att sexuell lust är en mycket individuell upplevelse som påverkas av olika faktorer, inklusive humör, ångest, tidigare erfarenheter och biologiska mekanismer. För att bättre förstå komplexiteten i sexuell lust behövs mer forskning för att bedöma flera faktorer som kan moderera effekterna av humör på sexuell lust, inklusive orsaker till humörsymtom, personlighet, tidigare upplevelser, coping-strategier och typer av sexuella eller romantiska relationer. Det är viktigt för både forskare och vårdpersonal att inse att sexuell lust är en mycket individuell upplevelse som måste undersökas på ett person-centrerat sätt. Studien är ett steg mot att reda ut komplexiteten i sexuell lust och förstå vilken roll känslor och mental hälsa spelar när vi upplever ökning eller minskning av vår libido. Resultaten av studien är inte bara intressanta utan också avgörande för både forskare och sjukvårdspersonal som verkar inom området sexuell hälsa eftersom de belyser behovet av ett personligt förhållningssätt till kvinnors sexuella lust.
Referenser