Att ljuga är en genomgripande och fascinerande aspekt av mänskligt beteende. Det är något som vi alla upplever i en eller annan form, antingen som lögnare eller som offer för en lögn. Trots de är så vanligt förekommande i nästan varje aspekt av våra liv är lögner ett ämne höljd i sekretess och tabu.
En av de mest bestående förutfattade meningarna om lögner är att barn till sin natur är ärliga. Många tror att barn är oskyldiga och oförmögna att ljuga, och att de mest alltid berättar sanningen. Forskning tyder dock på att så inte nödvändigtvis är fallet. Barn är faktiskt ganska skickliga på att ljuga, och de kan göra det av en mängd olika anledningar, inklusive för att skydda sig själva eller andra, för att passa in hos sina kamrater eller helt enkelt för att få vad de vill ha (Talwar & Crossman, 2011).
Barn och lögner
Lögner är en grundläggande del av mänsklig social interaktion. I en studie från 2015 genomförd av Debey et al. försökte forskare att kartlägga hur vår förmåga all ljuga förändras och utvecklas över tid.
Studien inkluderade ett stort representativt urval på 1005 deltagare i åldrarna 6 till 77. Varje deltagare undersöktes om deras lögnfrekvens och genomförde sedan en reaktionstidsbaserad lögnuppgift för att forskarna skulle kunna bedöma hur duktiga de medverkande var på att ljuga. Resultaten var tydliga: förmågan att ljuga förbättrades under barndomen, nådde sin topp i ung vuxen ålder och minskade i vuxen ålder. Men det var inte allt. Mängden lögner de medverkande berättade följde ett liknande mönster, ökade i barndomen, var mest frekvent i tonåren och minskade under vuxen ålder.
Så vad betyder allt detta? Författarna föreslår att vår förmåga att vilseleda följer ett omvänt U-format mönster över hela vår livslängd, med de högsta nivåerna av skicklighet i ung vuxen ålder. Detta mönster överensstämmer med förändringarna i impulskontroll som också förändras under våra liv. Med andra ord verkar det som att våra hjärnor är bättre rustade att vilseleda under vissa specifika perioder i våra liv.
Men varför är detta viktigt? Att förstå hur vår förmåga att ljuga förändras under livet har viktiga teoretiska och praktiska implikationer. Ur ett kognitivt perspektiv hjälper det oss att bättre förstå de underliggande mentala processerna som är behövs för att kunna konstruera och presentera en trovärdig lögn. På en praktisk nivå skulle kunskap om detta kunna användas för att utveckla förebyggande åtgärder som syftar till att minska vilseledande beteende i vissa åldersgrupper.
Är barn ärliga?
Så, varför fortsätter vi att hålla fast vid tron att barn alltid är ärliga? En anledning kan vara att det helt enkelt är mer uppmuntrande att tro på barns rena och oskyldiga natur. Det tillåter oss att behålla en känsla av hopp och optimism om världen och om framtiden. Dessutom kan tron om att barn alltid är ärliga också vara ett sätt att befria oss från ansvaret att lära barn om ärlighet och integritet. Något som är lätt att sympatisera med. Att lära ett barn om vilken av att tala sanning är inget lätt ansvar – och vet av oss skulle egentligen betrakta oss som trovärdiga experter på att tala sanning i alla lägen?
Oavsett våra förutfattade meningar om barns ärlighet är det viktigt att inse att lögn är en naturlig och oundviklig del av mänskligt beteende. Även om det är viktigt att lära barn om vikten av ärlighet och att själva modellera ärligt beteende, är det också viktigt att erkänna att lögn är en komplex och ofta svår fråga som kräver noggrant övervägande och förståelse.
Hur lär vi barn att vara ärliga?
Så, hur kan vi navigera i lögnens förrädiska vatten? Ett tillvägagångssätt är att lära barn om konsekvenserna av deras handlingar och att hjälpa dem att utveckla en känsla av empati och förståelse för andra. Det är också viktigt att vara öppen och ärlig mot barn om komplexiteten i att ljuga och att uppmuntra dem att vara ärliga mot oss. Genom att skapa en säker och stödjande miljö för barn att utforska och uttrycka sina tankar och känslor kan vi hjälpa dem att utveckla de färdigheter och strategier de behöver för att navigera i den komplexa världen av lögn, bedrägeri, och sanning.
Sammanfattningsvis är handlingen att ljuga ett komplext och mångfacetterat beteende som är en integrerad del av den mänskliga upplevelsen. Även om barn och ungdomar är duktiga på att ljuga är det viktigt att lära dem om ärlighet och integritet. Det är också viktigt att inse att lögn är en naturlig och oundviklig del av mänskligt beteende som kräver noggrant övervägande och förståelse.
Så nästa gång du är frestad att böja sanningen, tänk på din ålder. Det kanske ger dig en bättre uppfattning om hur övertygande lögnen kommer att vara i andras öron.
Referenser
Debey, E., De Schryver, M., Logan, G. D., Suchotzki, K., & Verschuere, B. (2015). From junior to senior Pinocchio: A cross-sectional lifespan investigation of deception. Acta psychologica, 160, 58-68.
Talwar, V., & Crossman, A. (2011). From little white lies to filthy liars: The evolution of honesty and deception in young children. Advances in child development and behavior, 40, 139-179.