Sammanfattning
Antidepressiva läkemedel fungerar för vissa personer med depression, men inte för alla. En metastudie som analyserade resultatet från randomiserade, placebokontrollerade studier på sammanlagt 73 388 individer fann att bara 15 % av personer med depression får en betydande antidepressiv effekt (utöver en placeboeffekt) av antidepressiva läkemedel.
Depression är en vanlig psykisk störning som drabbar över 264 miljoner människor världen över. Även om det finns olika behandlingar tillgängliga för depression, inklusive medicinering, terapi och livsstilsförändringar, kan det vara en svår och lång process att hitta rätt behandling. En ny studie publicerad i The BMJ försökte utforska effektiviteten av antidepressiva läkemedel genom att analysera individuella deltagares data från randomiserade, placebokontrollerade studier som lämnats in till US Food and Drug Administration (FDA) mellan 1979 och 2016.
Studien analyserade data från 232 studier som omfattade 73 388 vuxna och unga deltagare med allvarlig depressiv sjukdom som fick läkemedel monoterapi (behandling genom enbart anti-depressiva läkemedel) eller placebo. Deltagarnas svar på behandlingen mättes med hjälp av Hamilton Rating Scale for Depression (HAMD17), ett standardiserat bedömningsverktyg som används för att utvärdera svårighetsgraden av depressiva symtom. Studien undersökte effekterna av ålder, kön, svårighetsgrad och år av studien på förbättringar av depressiva symtom i antidepressiva och placebogrupper.
Resultaten visade att medelskillnaden mellan läkemedel och placebo gynnade läkemedel (1,75 poäng, 95 % konfidensintervall 1,63 till 1,86). Skillnaderna mellan läkemedel och placebo ökade signifikant med större svårighetsgrad vid baslinjen. Efter kontroll av deltagaregenskaper vid baslinjen, hittades inga trender i behandlingseffekt eller placebosvar över tid. Den bäst passande modellen för svarsfördelningar var tre normalfördelningar, med genomsnittliga förbättringar från baslinjen till slutet av behandlingen på 16,0, 8,9 och 1,7 poäng. Dessa distributioner betecknades Stora, Icke-specifika respektive Minimala svar.
Antidepressiva läkemedel är inte bättre än placebo i 85% av fallen av depression
Studiens mest anmärkningsvärda fynd var den trimodala svarsfördelningen, vilket tyder på att cirka 15 % av deltagarna har en betydande antidepressiv effekt utöver en placeboeffekt i kliniska prövningar. Det betyder antidepressiv medicin inte är effektivare än placebo i 85 % av personer med depression. Men för en mindre delmängd av individer kan medicinen ge en betydande fördel.
De tre svarsfördelningarna som identifierats i studien har viktiga konsekvenser för utvecklingen av antidepressiva läkemedel. Den stora svarsfördelningen representerar individer som upplever en signifikant förbättring av depressiva symtom med medicinering, vilket indikerar att det kan finnas prediktorer för svar som kan hjälpa till att identifiera individer som är mer benägna att dra nytta av antidepressiva medel. Den icke-specifika svarsfördelningen representerar individer som upplever en måttlig förbättring av symtomen med medicinering, men inte i samma utsträckning som de i Stora svarsfördelningen. Slutligen representerar den minimala responsfördelningen individer som upplever liten eller ingen förbättring av depressiva symtom med medicinering.
Studiens resultat lyfter fram behovet av personliga medicinska tillvägagångssätt för behandling av depression som tar hänsyn till individuella skillnader i svar på medicinering. För närvarande ordineras antidepressiva mediciner baserat på försök och misstag, där patienter ofta måste prova flera olika mediciner innan de hittar en som fungerar för dem. Detta tillvägagångssätt kan vara tidskrävande, kostsamt och frustrerande för patienter, av vilka många kan ge upp behandlingen helt och hållet.
Studiens författare föreslår att identifiering av prediktorer för svar på antidepressiv medicin kan bidra till att minska antalet patienter som inte drar nytta av behandlingen och förbättra chanserna att lyckas för dem som gör det. Studiens resultat har också implikationer för design av kliniska prövningar, eftersom de tyder på att användningen av en placebokontrollerad design kanske inte är lämplig för alla individer med depression.
Antidepressiva läkemedel hjälper mot depression – inte jobbiga livssituationer
Resultaten av denna studie tyder på att antidepressiva läkemedel kan vara effektiva vid behandling av egentlig depression, men att effektiviteten varierar kraftigt mellan deltagarna. Studien fann att svaret på antidepressiva läkemedel berodde på hur allvarlig depressionen var i början av studien. Skillnaderna mellan läkemedels- och placebogrupperna var signifikant större hos deltagare med större svårighetsgrad vid baslinjen.
Det är dock viktigt att notera att depression är en klinisk diagnos som kräver att ett visst antal symtom är närvarande under en viss tid. Depression är inte samma sak som att känna sig ledsen eller olycklig på grund av en viss situation, som en dåligt jobbsituation eller en skilsmässa.
Depressiv sjukdom kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive genetik, hjärnans kemi och livshändelser. Medan vissa personer med depression kan ha upplevt en speciell händelse eller situation som utlöste deras depression, kan andra inte ha någon uppenbar orsak till deras depression.
Det är också viktigt att notera att ha ett jobbigt liv inte är detsamma som att ha en allvarlig depressiv sjukdom. Människor som upplever betydande stressfaktorer i livet, såsom ekonomiska problem, relationsproblem eller trauman, kan känna sig ledsna, överväldigade och hopplösa. Men dessa känslor kanske inte nödvändigtvis uppfyller de diagnostiska kriterierna för depression.
Antidepressiva läkemedel är utformade för att behandla allvarlig depressiv sjukdom, en klinisk diagnos som kräver att ett visst antal symtom är närvarande under en viss tid. Även om dessa läkemedel kan vara effektiva för att behandla depression, är de kanske inte effektiva för att behandla sorg eller stress i samband med svåra livshändelser.
Dessutom är det viktigt att notera att antidepressiva läkemedel inte är det enda behandlingsalternativet för allvarlig depressiv sjukdom. Andra behandlingar, såsom psykoterapi, kan vara effektiva vid behandling av depression, särskilt i kombination med antidepressiva läkemedel.
Hur effektiva är antidepressiva läkemedel?
Med andra ord, medan resultaten av denna studie tyder på att antidepressiva läkemedel kan vara effektiva vid behandling av allvarlig depressiv sjukdom, är det viktigt att inse att allvarlig depressiv sjukdom är en klinisk diagnos som kräver att ett visst antal symtom är närvarande under en viss tidsperiod. Att ha ett svårt liv eller uppleva betydande livsstressorer kan orsaka känslor av sorg, överväldigande och hopplöshet, men det kanske inte nödvändigtvis uppfyller de diagnostiska kriterierna för egentlig depression, vilket kan förklara varför antidepressiva läkemedel inte ger bättre effekt än placebo i 85 % av fallen med depression – somliga kanske felaktigt får diagnosen depression när de egentligen kämpar med livets olika motgångar. Antidepressiva mediciner är inte utvecklade för att hjälpa människor lösa jobbiga livssituationer.
Sammanfattningsvis ger den nya studien viktiga insikter om effektiviteten av antidepressiv medicin för allvarlig depressiv sjukdom. Studiens resultat tyder på att antidepressiva medel är effektivare än placebo för vissa individer, men inte för andra. Studiens trimodala svarsfördelning belyser behovet av personliga medicinska tillvägagångssätt för depressionsbehandling som tar hänsyn till individuella skillnader i svar på medicinering. Studiens resultat har också konsekvenser för design av kliniska prövningar, vilket tyder på att användningen av en placebokontrollerad design kanske inte är lämplig för alla individer med depression. I slutändan kan studiens resultat bidra till att förbättra behandlingsresultaten för miljontals människor.
Referenser
Stone, M. B., Yaseen, Z. S., Miller, B. J., Richardville, K., Kalaria, S. N., & Kirsch, I. (2022). Response to acute monotherapy for major depressive disorder in randomized, placebo controlled trials submitted to the US Food and Drug Administration: individual participant data analysis. bmj, 378.