Psykologin bakom ambulansljud
Foto: PSYLOGIA

Ljudet som räddar liv: Psykologin bakom ambulanssirener

Varför låter ambulanser som de gör?

Varför låter ambulanser som de gör? Vi människor tenderar att uppfatta akustiska signaler som används av rovdjur för att kommunicera med varandra som varningssignaler på fara.

En studie från 2020 diskuterade hur blåljus-sirener (på t ex. brandbilar, polisbilar och ambulanser) uppfattas som alarmerande eftersom de påminner oss om ylande vargar, vilket aktiverar en biologiskt rotad försvarsförmåga hos oss människor.

Vargar har alltid varit kända för sitt hemsökande ylande, ett ljud som har skickat rysningar längs ryggraden på människor i århundraden. Men visste du att dessa tjut kan ha spelat en roll i utvecklingen av ett modernt varningssystem? En nyligen genomförd forskningsartikel fördjupar sig i de akustiska egenskaperna hos vargyl och presenterar en slående likhet med varningsljuden från tekniska sirener som återfinns i bla. ambulanser eller brandbilar.

Varför ylar hundar till sirener?

Men varför skulle ljudet av en vargens yl vara effektivt som en varningssignal? Författarna till uppsatsen föreslår att det kan bero på människans naturliga sensoriska anlag att bli varnad av vargyl. När allt kommer omkring har människor en lång historia av att samexistera med vargar och ljudet av en vargens yl kan associerats med fara i våra neurologiska strukturer.

Men det är inte bara människor som påverkas av ljudet av vargens yl. Författarna fann också att både vargar och hundar uppfattar ljudet av tekniska sirener som en relevant stimulans och svarar på det med ett ylande. Denna psykoakustiska likhet mellan vargens ylande och sirener antyder att det kan finnas en medfödd förmåga hos oss människor att uppmärksamma ljudet av en varg som ylar och söka skydd.

Så vad betyder detta för framtiden för varningssystem? Författarna föreslår att användningen av naturligt förekommande akustiska aposematiska signaler, såsom vargyl, som inspiration för design av nya varningsljudsystem kan vara ett intressant exempel på biomimetik. Föreställ dig en värld där vargens läskiga yl fungerar som en varning för inkommande fara, precis som det har gjort i otaliga generationer. Det är en lockande tanke som för samman dåtid och nutid på ett helt unikt sätt.

Referenser

Kořanová, D., Němcová, L., Policht, R., Hart, V., Begall, S., & Burda, H. (2020). Wolf Howling and Emergency Sirens: A Hypothesis of Natural and Technical Convergence of Aposematic Signals. Acta Biotheoretica, 1-13.

Psy(che)•logía [läran om själen]

På PSYLOGIA försöker vi värna om Upplysningstidens värderingar. Vi är övertygade om att rationellt tänkande, en strävan mot jämlikhet och individuell frihet, och en tro på den vetenskapliga metoden, är hörnstenar som gör ett samhälle och dess individer mer förstående, lyckliga och framgångsrika.

Framförallt anser vi att kunskap om våra tankar, känslor och beteenden ska vara tillgängligt för alla som är nyfikna nog att söka den. Därför är vår mission att erbjuda ett öppet och lättillgängligt sätt för individer och organisationer att hålla sig uppdaterade om den senaste psykologiska- och neurovetenskapliga forskningen. Vi publicerar artiklar som enkelt och smidigt sammanfattar de senaste forskningsresultaten från världens främsta vetenskapliga tidskrifter.

Följ oss gärna på sociala medier och kontakta oss gärna på kontakt@psylogia.se.