vem säger jag älskar dig först
Foto: PSYLOGIA

Vem säger ”jag älskar dig” först: män eller kvinnor?

Frasen ”Jag älskar dig” är kanske en av de mest kraftfulla och betydelsefulla fraserna som en person kan säga till en annan. Det är en förklaring om starka känslor och ett engagemang för att ta hand om och stödja den andra personen. I ett romantiskt förhållande kan det vara en nervkittlande upplevelse att säga ”jag älskar dig” för första gången, eftersom det potentiellt kan förändra dynamiken i förhållandet och ge en ny nivå av sårbarhet och intimitet.

Det finns ofta förutfattade meningar om vem som ska säga ”jag älskar dig” först i ett förhållande. Många tror att det borde vara mannen som säger det först, eftersom han typiskt sett ses som den mer dominerande och påstridiga partnern. Andra anser att det borde vara kvinnan som säger det först, eftersom hon vanligtvis ses som den mer känslomässiga och uttrycksfulla partnern. Ändå tror andra att det inte spelar någon roll vem som säger det först, så länge det är äkta och uppriktigt.

Vem brukar säga ”jag älskar dig” först i ett förhållande?

Men, nu har en ny studie spridit ljus över vem som faktiskt brukar erkänna sin kärlek först i ett förhållande. En studie gjord av Ackerman et al. (2011) som använder ett evolutionärt-ekonomiskt perspektiv visar på att män är mer benägna att bekänna sin kärlek först i romantiska relationer. Detta perspektiv antyder att män och kvinnor ådrar sig olika kostnader och får olika fördelar av att bekänna kärlek, och att dessa skillnader kan påverka sannolikheten för en kärleksbekännelse. Forskningen involverade sex studier av nuvarande och tidigare romantiska relationer, och fann att människor i allmänhet trodde att kvinnor var mer benägna att bekänna sin kärlek först och känna sig lyckligare när de fick sådana bekännelser. Studierna fann dock att det faktiskt var män som var mer benägna att bekänna kärlek först och känna sig lyckligare när de fick bekännelser.

Ytterligare studier som ingick i forskningen visade att mäns och kvinnors reaktioner på kärleksbekännelser varierade beroende på om paret redan haft sex. Detta tyder på att innebörden av ”jag älskar dig” kan variera beroende på vem som bekänner och när bekännelsen görs.

Sammantaget ger forskningen nya insikter om dynamiken i romantiska relationer och den roll som kön spelar i uttrycket av kärlek. Det tyder på att traditionella stereotyper om män och kvinnor som bekänner kärlek kanske inte alltid stämmer, och att innebörden av kärleksbekännelser kan variera beroende på i vilket sammanhang de görs.

Ska man vänta på att någon säger ”Jag ärlskar dig”?

Oavsett vem som säger det först är det viktigt att komma ihåg att varje relation är olika och det som fungerar för ett par kanske inte fungerar för ett annat. Vissa människor kan känna sig bekväma med att säga ”jag älskar dig” efter bara några veckors dejting, medan andra kan ta månader eller till och med år innan de känner sig redo att säga det. Det är viktigt att gå i en takt som känns bekväm och äkta för båda parter.

Att säga ”jag älskar dig” för första gången kan också påverkas av kulturella och samhälleliga förväntningar. I vissa kulturer är det vanligare att människor uttrycker sin kärlek öppet och ofta, medan det i andra kulturer kan ses som mer reserverat eller reserverat för speciella tillfällen. Det är viktigt att överväga och respektera dessa skillnader när man uttrycker kärlek i ett förhållande.

I slutändan bör beslutet att säga ”jag älskar dig” först i ett förhållande baseras på styrkan i känslorna och nivån av komfort och sårbarhet som personen är villig att dela med sin partner. Det är ett djupt personligt beslut som inte bör tas lätt på. Så det är viktigt att vara ärlig mot dig själv och din partner om dina känslor och att kommunicera öppet om statusen för ditt förhållande. Att säga ”jag älskar dig” kan vara ett kraftfullt och vackert ögonblick i ett förhållande, men det ska aldrig tvingas eller pressas.

Referenser

Ackerman, J. M., Griskevicius, V., & Li, N. P. (2011). Let’s get serious: Communicating commitment in romantic relationships. Journal of Personality and Social Psychology, 100(6), 1079.

Psy(che)•logía [läran om själen]

På PSYLOGIA försöker vi värna om Upplysningstidens värderingar. Vi är övertygade om att rationellt tänkande, en strävan mot jämlikhet och individuell frihet, och en tro på den vetenskapliga metoden, är hörnstenar som gör ett samhälle och dess individer mer förstående, lyckliga och framgångsrika.

Framförallt anser vi att kunskap om våra tankar, känslor och beteenden ska vara tillgängligt för alla som är nyfikna nog att söka den. Därför är vår mission att erbjuda ett öppet och lättillgängligt sätt för individer och organisationer att hålla sig uppdaterade om den senaste psykologiska- och neurovetenskapliga forskningen. Vi publicerar artiklar som enkelt och smidigt sammanfattar de senaste forskningsresultaten från världens främsta vetenskapliga tidskrifter.

Följ oss gärna på sociala medier och kontakta oss gärna på kontakt@psylogia.se.