laga-mat-med-barnen
Foto: PSYLOGIA

Att laga mat tillsammans med dina barn gör dem mer självsäkra i köket och dig mindre orolig

Epiktetos

0761 – 754101

https://epiktetos.nu/

sofia@epiktetos.nu

Att laga hemlagad mat tillsammans med sina barn har pekats ut som ett effektivt sätt att främja hälsosamma matvanor och förebygga fetma. Men att laga mat tillsammans med sitt barn kan vara svårare än vad det först låter. Tidsbrist och oro för att barn ska skada sig på vissa köksredskap är bara några av hindren. En nyligen genomförd studie syftade (Lavelle et al., 2023) till att förstå effekten av att laga mat tillsammans på barns upplevda matlagningskompetens och intresse för matlagning, såväl som föräldrarnas uppfattningar om att involvera barn i matlagning. Datan samlades in under en serie matlagningskurser för familjer som kallades för ”Kul med mat”.

Laga mat tillsammans med barn

Matlagning är en avgörande livsfärdighet som är förknippad med bättre hälsoresultat. Barn som lär sig laga mat i unga år är mer benägna att göra hälsosammare matval som vuxna och har en lägre risk att utveckla fetma och andra kroniska sjukdomar. Nedgången i husmanskost och förekomsten av processad mat och snabbmat har dock bidragit till bristande matlagningskunskaper hos yngre generationer.

För att ta itu med denna fråga har olika initiativ lanserats för att främja matlagning och hälsosam kost, inklusive samhällsbaserade insatser. Dessa program syftar till att lära barn och deras familjer om hälsosam kost och matlagning genom att ge praktisk erfarenhet i köket.

Är det bra att låta barnen vara med i köket?

Interventionen ”Fun with Food” var ett samhällsbaserat program utformat för att främja matlagning och hälsosam kost bland barnfamiljer. Programmet byggde på Experiential Learning Theory, som betonar vikten av lärande genom erfarenhet och reflektion. Programmet utvecklades av hemkunskapslärare och bestod av fyra veckopass som inkluderade matlagningsdemonstrationer, praktiska matlagningsaktiviteter och diskussioner om hälsosamma matvanor.

Programmet levererades till barnfamiljer med målet att uppmuntra föräldrar att involvera sina barn i matlagningen hemma. Programmet syftade till att öka barns upplevda matlagningskompetens och intresse för matlagning samtidigt som det tog upp föräldrarnas oro när barn hanterar vissa köksredskap och utför uppgifter som att hacka och skära.

En blandad metod användes för att utvärdera dess effektivitet. Föräldrar genomförde fokusgruppsdiskussioner före och efter intervention, som analyserades med hjälp av tematisk analys. För- och efterundersökningar användes för att undersöka barns upplevda matlagningskompetens, analyserade med t-tester med parade prover och Cohens d.

Låt barnen vara med när du lagar mat

Studien fann att barns upplevda matlagningskompetens, hur självsäkra de kände sig i köket, ökade signifikant efter matlagningskursen, med en effektstorlek på -0,92. Föräldrars rädsla över att deras barn skulle skada sig i köket minskade också. Både barn och föräldrar njöt av upplevelsen och uppskattade tiden tillsammans, vilket kan vara en indikator på positivt välbefinnande. Föräldrar rapporterade att deras barn har varit mer aktivt involverade i matlagning sedan interventionen.

Resultaten tyder på att matlagning i hemmet tillsammans med sina barn är effektivt för att öka barns upplevda självsäkerhet i köket och minska föräldrars rädsla för att barn ska skada sig under matlagningen. Detta tillvägagångssätt kan vara en lovande metod för framtida insatser och att programmet var framgångsrikt när det gällde att ta itu med föräldrars oro och uppmuntra dem att involvera sina barn i matlagningen hemma.

Både barn och föräldrar tyckte om programmet och uppskattade tiden tillsammans, vilket kan vara en indikator på positivt välbefinnande. Detta fynd belyser de potentiella fördelarna med familjebaserade insatser för att främja hälsosamma mat- och matlagningsvanor.

Familjematlagning har många positiva effekter

Interventionen ”Kul med mat” ger värdefulla insikter om effektiviteten av samhällsbaserade program för att främja matlagning och hälsosam kost bland barnfamiljer. Resultaten av studien tyder på att familjeformatet för matlagning är en lovande metod för att öka barns upplevda matlagningskompetens och minska föräldrars rädsla.

Studien fann också att föräldrarna kände starkt att barn borde laga mat från så unga år som möjligt och att hemkunskap borde införas i grundskolan och göras obligatoriskt för äldre elever i gymnasieskolan. Detta fynd belyser vikten av att främja matlagningskunskaper i unga år och de potentiella fördelarna med att införliva matlagningsutbildning i skolans läroplaner.

Interventionen ”Kul med mat” visar också värdet av att använda erfarenhetsbaserad inlärningsteori för att utforma samhällsbaserade program. Genom att ge praktisk erfarenhet och reflektionsmöjligheter kunde programmet effektivt främja matlagningskompetens och intresse för matlagning.

Sammantaget har resultaten av studien viktiga konsekvenser för framtida insatser som syftar till att främja matlagning och hälsosam kost bland barnfamiljer. Förälder-barn-formatet för matlagning har visat sig vara effektivt för att öka barns upplevda matlagningskompetens och minska föräldrarnas rädsla, och att införliva matlagningsutbildning i skolans läroplaner kan ytterligare främja hälsosamma matlagningsvanor.

Enkla recept för barn att laga

Hemlagad pizza: Att göra hemlagad pizza är en rolig och enkel aktivitet för barn och föräldrar att göra tillsammans. För att göra en grundläggande pizza, börja med en förberedd deg eller gör din egen. Tillsätt sedan tomatsås, strimlad ost och dina favoritpålägg som skivade grönsaker, kött eller frukt. Grädda pizza i ugnen vid 220 ° C i 10-12 minuter eller tills degen är krispig och osten smält.

Fruktsallad: Fruktsallad är ett hälsosamt och läckert mellanmål som barn kan göra med sina föräldrar. Börja med att tvätta och skära upp dina favoritfrukter som äpplen, apelsiner, bananer, druvor och jordgubbar. Blanda frukterna i en skål och tillsätt lite honung eller en stänk av apelsinjuice för extra sötma. Kyl fruktsalladen i minst 30 minuter innan servering.

Chokladchipkakor: Att göra chokladchipkakor är en klassisk aktivitet som barn och föräldrar kan njuta av tillsammans. Börja med ett grundläggande cookie -degrecept som innehåller mjöl, socker, smör, ägg och vaniljextrakt. Lägg sedan till chokladchips och blanda väl. Skopa degen på en bakplåt och baka i ugnen vid 200 ° F i 10-12 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna. Låt kakorna svalna i några minuter innan servering.

Referenser

Ball, J., Grucza, R., Lavelle, F., Mooney, E., Coffey, S., Lydon, R., Dean, M., & McCloat, A. (2023). Fun with food-A parent-child community cooking intervention reduces parental fear and increases children’s perceived competence. Appetite, 180, 106347.

Psy(che)•logía [läran om själen]

På PSYLOGIA försöker vi värna om Upplysningstidens värderingar. Vi är övertygade om att rationellt tänkande, en strävan mot jämlikhet och individuell frihet, och en tro på den vetenskapliga metoden, är hörnstenar som gör ett samhälle och dess individer mer förstående, lyckliga och framgångsrika.

Framförallt anser vi att kunskap om våra tankar, känslor och beteenden ska vara tillgängligt för alla som är nyfikna nog att söka den. Därför är vår mission att erbjuda ett öppet och lättillgängligt sätt för individer och organisationer att hålla sig uppdaterade om den senaste psykologiska- och neurovetenskapliga forskningen. Vi publicerar artiklar som enkelt och smidigt sammanfattar de senaste forskningsresultaten från världens främsta vetenskapliga tidskrifter.

Följ oss gärna på sociala medier och kontakta oss gärna på kontakt@psylogia.se.