dejtingappar-ätstörningar
Foto: PSYLOGIA

Människor som använder dejtingappar löper högre risk för ätstörningar

Framväxten av dejtingappar har förändrat hur vi hittar kärlek och sällskap i den digitala tidsåldern. Men även om dessa appar har öppnat nya vägar för att få kontakt med andra, har de också introducerat nya utmaningar och påfrestningar, särskilt kring fysiskt utseende, som är en av de viktigaste faktorerna på appar som Tinder, Bumble och Hinge. En ny studie (Blake et al., 2022) har undersökt effekten av användning av dejtingappar på användarnas kroppbild och problematiskt ätande, och fann att dejtingappar kan bidra till fler upplevda förväntningar om att se ut på ett visst sätt och ökar risken för ätstörningar.

Kroppsmissnöje och problematiskt ätande är stora folkhälsoproblem som påverkar miljontals människor världen över. I en tid av sociala medier och dejtingappar kan trycket att följa snäva skönhetsstandarder vara intensivt, vilket leder till negativ kroppsuppfattning och potentiellt skadliga beteendemönster för att leva upp till en viss skönhetsnorm. Den nya studien, publicerad i Journal of Eating Disorders, försökte utforska sambandet mellan användning av dejtingappar, fler upplevda förväntningar om att se ut på ett visst sätt och ätstörningar.

Forskarna undersökte 690 individer och samlade in data om demografiska variabler, användning av dejtingappar och olika egenskaper och motiv relaterade till ätstörningar. De fann att kvinnligt kön, högre BMI, en historia av ätstörningsdiagnoser, känslighet för att bli avvisad på grunda av utseende och emotionell dysreglering alla var förknippade med ätstörningar. Dessutom fann de att användningen av dejtingappar var positivt förknippad med problematiskt ätande, känslighet för att bli avvisad på grunda av utseende och emotionell dysreglering, vilket tyder på att dejtingappar kan bidra till dessa beteenden.

Studien undersökte också effekten av individers motivation för att använda dejtingappar på ätstörningar. De fann att fyra av de sex uppmätta motivationerna för att använda dejtingappar (kärlek, självförtroende, gör kommunikation lättare, och spänning) var förknippade med problematiskt ätande bland dejtingappens användare, medan tillfälliga sex- och trendmotiver inte var det. Dessa fynd tyder på att motiven bakom användningen av dejtingappar kan spela en viktig roll för att forma individers upplevelser och risken för ätstörningar.

Det kanske mest oroande är upptäckten att livstidsanvändning av dejtingappar kan öka det sociokulturella utseendetstrycket som, i sin tur, ökar risken för ätstörningar. Med andra ord, ju mer någon använder dejtingappar över tid, desto mer sannolikt är det att de upplever förväntningar om att se ut på ett visst sätt och negativ kroppsuppfattning, vilket i sin tur kan leda till problematiska ätbeteenden.

Denna studie adderar till en växande mängd forskning om det komplexa förhållandet mellan teknik, kroppsuppfattning och ätstörningar. Även om dejtingappar erbjuder många fördelar och sociala möjligheter utsätter de också användare för en mängd bilder och implicita meddelanden som kan skada deras självkänsla och mentala hälsa. Dessutom är dejtingappar ofta utformade för att prioritera fysiskt utseende framför andra egenskaper, som personlighet eller fritidsintressen, vilket förstärker idén om att fysisk attraktivitet är den viktigaste faktorn i romantiska relationer.

Det finns ingen enkel lösning på detta problem, men det finns steg som individer kan vidta för att mildra de negativa effekterna av användning av dejtingappar på deras kroppsuppfattning och mentala hälsa. En viktig strategi är att vara uppmärksam på motiven bakom användningen av dejtingappar och att prioritera relationer och matchningar som är baserade på mer än bara fysiskt utseende. Det kan också vara bra att begränsa mängden tid som spenderas på dejtingappar och att ta pauser när det behövs för att fokusera på egenvård och positiv kroppsuppfattning.

För apputvecklare och designers belyser den här studien behovet av att överväga de potentiella effekterna av deras produkter på användarnas mentala hälsa och välbefinnande. Även om dejtingappar inte enbart är ansvariga för ökningen av kroppsmissnöje och ätstörningar, spelar de verkligen en roll för att upprätthålla skadliga kulturella normer om skönhet och utseende. Genom att ta ett mer holistiskt och användarcentrerat förhållningssätt till appdesign kan utvecklare skapa mer positiva och genuina upplevelser för sina användare.

Sammantaget understryker denna studie behovet av fortsatt forskning och uppmärksamhet på det komplexa förhållandet mellan teknik, kroppsuppfattning och mental hälsa. När vi navigerar i den digitala tidsålderns utmaningar är det viktigare än någonsin att prioritera egenvård och positiv kroppsuppfattning, och att arbeta tillsammans för att skapa en kultur som värdesätter mångfald och individuella kvalitéer som personlighet, fritidsintressen, och värderingar.

Referenser

Blake, K., Portingale, J., Giles, S., Griffiths, S., & Krug, I. (2022). Dating app usage and motivations for dating app usage are associated with increased disordered eating. Journal of Eating Disorders, 10(1), 1-10.

Psy(che)•logía [läran om själen]

På PSYLOGIA försöker vi värna om Upplysningstidens värderingar. Vi är övertygade om att rationellt tänkande, en strävan mot jämlikhet och individuell frihet, och en tro på den vetenskapliga metoden, är hörnstenar som gör ett samhälle och dess individer mer förstående, lyckliga och framgångsrika.

Framförallt anser vi att kunskap om våra tankar, känslor och beteenden ska vara tillgängligt för alla som är nyfikna nog att söka den. Därför är vår mission att erbjuda ett öppet och lättillgängligt sätt för individer och organisationer att hålla sig uppdaterade om den senaste psykologiska- och neurovetenskapliga forskningen. Vi publicerar artiklar som enkelt och smidigt sammanfattar de senaste forskningsresultaten från världens främsta vetenskapliga tidskrifter.

Följ oss gärna på sociala medier och kontakta oss gärna på kontakt@psylogia.se.